sobota, 27. november 2010

Prvi sneg v zimi 2010/11

presented by www.j-berkemeier.de

Res je, da je v višjih legah prvi sneg pobelil vrhove Polhograjskih dolomitov že konec oktobra, vendar je za nižince prvi sneg prišel v petek 26.11.2010. V Polhograjcih je sneg začel padati že dopoldne in višina snežne odeje je popoldan že presegla napovedi vremenoslovcev. Zelo sem se že veselil tradicionalnega petkovega večernega pohoda na Koreno, saj prinaša gaženje v globokem svežem snegu posebne čare in napore.
Malo po osemnajsti uri je bilo ob vznožju Korene v dolini reke Male vode pri Polhovem gradcu že cca. 20 cm snega in snežilo je še naprej na gosto. Seveda je vzpon v snežni idili potekal počasneje kot v suhem vremenu, ampak prvinski občutki so bili enkratni. Le zakaj 'prvinski'?


alt













Med tem, ko smo se v čedalje globjem snegu vzpenjali proti Koreni, se je v pečici na kmetiji odprtih vrat pr'Janš že pekla svinjska krača.




Na vrhu pri cerkvi je bilo že dobrih 30 centimetrov snega, sledil je še kratek spust do kmetije. Ob topli kmečki peči smo pogreli naša prezebla telesa in mokra oblačila. Za boljše počutje in zdravlje smo z domačimi napitki telo potešili tudi od znotraj... Svinjska krača z domačimi ajdovimi žganci, kislim zeljem in ocvirki nam je dala dovolj energije za spust v dolino, verjetno pa tudi za vzpon na Tošč in Grmado naslednjega dne, ki sem ga opravil v prekrasnem sončnem vremenu.






Pot: Mala voda-Ravnohrib-Lenart-vrh Korene-pr' Janš-Lenart-Korošec-Mala voda



Slike pohoda na Koreno, Tošč in Grmado: