četrtek, 31. december 2009

'Staroletna' - Andrejev dom na Slemenu / The Last Day Of The Year

presented by www.gpsvisualizer.com

Kolesarske noge so me že kar nekaj časa srbele in na silvesterski dan je bilo potrebno odpeljati eno turo... Ponavadi gremo na Slavnik, vendar je bila vremenska napoved primorski konec slaba. Potrebno je bilo najti alternativo na severo-vzhodnem delu Slovenije. Malce sem pogledal zemljevid, pobrskal po svetovnem spletu, našel celo primerno kolesarsko prireditev, prijazen oskrbnik Andrejevega doma na Slemenu, pa mi je razjasnil še zadnje neznanke iz zemljevida...
Zjutraj je bila v Mozirju slana, kasneje se je s pomočjo sonca ogrelo do 10 stopinj, božiček na krožnem prometu v Mozirju je poskrbel za lepo darilo: dež je zaustavil pred Mozirjem. Na koncu ture sva si s Slavcem samo še čestitala za uspešno kolesarsko sezono in si zaželela podobno tudi v naslednjem letu. Blatne in prepotene cunje sva pustila v avtu, v bližnji gostilni, pa sva si privoščila še dobro pizzo "Fantazija" in pivo znane pivovarne iz okolice.

Vsako leto poteka na novoletni dan kolesarski vzpon do Andrejevega doma na Slemenu. Prijazen oskrbnik doma na Slemenu Milan Kretič poskrbi, da kolesarje, ki se na ta dan pripeljejo do doma, ne zebe, pa tudi žejni in lačni niso... Milan še enkrat hvala za prijaznost in lep pozdrav. Mogoče se vidimo drugo leto. Srečno 2010!



Profil ture Mozirje-Lepe Njive-Bele Vode-Andrejev dom na Slemenu-Sv. Križ-Izvir Ljubije-Šmihel-Mozirje (41.8 km, 1380 vm)




Picasa web album:



Če se kolesarska uspešnost gleda skozi prizmo številk, potem je za mano zelo uspešno leto 2009 (v oklepaju leto 2008):
Prevoženih km: 5167 (4004) km
Višinskih metrov: 118060 (91340) m
Število tur: 69 (62) x
Število ur: 302 (236) h
Povprečje km/tura: 75 (64) km
Povprečje višina/tura: 1711 (1473) m
Višinskih metrov na prevoženih 10 km: 228 (228) m

Sicer pa se kolesarska uspešnost lahko gleda tudi drugače, skozi prizmo novih doživetij in poti in krajev:
Idrija, Kladje, Cerkljanski vrh, Bevkov vrh, Laniše, Mrovljev grič, Mrzli vrh, Ledinica, Cerknica, Rakek, Unec, Planina, Laze, Logatec, G.Dolac, Bisko, Trilj, Ugljane, Dutovlje, Volčji Grad, Komen, Temnica, Trstelj, Fajtni hrib, Lokvica, Opatje selo, Brestovica, Gorjansko, Blejska koča, Planina Javornik, Sleme

Letos sem pridelal še en pošten padec na komolce. Kmalu me čaka še tretje cepljenje proti tetanusu...
Sicer pa sem v manj prijaznih dneh in mesecih za kolesarjenje prehodil 990 (820) km z 70000 (64000) višinskimi metri, predvsem po Polhograjskem hribovju. Turno-smučarska sezona pa je bila slabša kot leta 2008.