sreda, 2. junij 2010

Giro d'Italia 2010 - Kronplatz

presented by www.gpsies.com


V ponedeljek je bil na Giru za profesionalne kolesarje dan za počitek. Za nas pa ne. Z avtom smo se odpeljali proti kraju Pfalzen (1022 m) in naprej do vasi Platten (1602 m). Od tam smo se peš odpravili do planine Plattner Alm in do jezer Plattner See. Naprej je pot vodila večinoma po snegu do vrha Plattnerspitze (2441 m) in potem nazaj do vrha Sambock (2398 m). S tega kopastega vrha smo se spustili do panoramskega pogleda na Bruneck in Kronplatz, nato pa po bližnjici (smo zgrešili pot) nazaj do avta. Prehodili smo 15 km z 1000 metri višinske razlike.

Proti vrhu Plattnerspitze

Pogled iz vrha Plattnerspitze na dolino Muhlwald, v ozadju so Zillertalske Alpe

Sambock

Panoramski pogled na Bruneck in Kronplatz

Pogled nazaj na dolino Plattner Alm, na sredini vrh PlattenSpitze in desno Sambock


Zemljevid - CARTA TOPOGRAFICA per escursionisti 1:25000 (33-Pusteral / Val Pusteria)

2x klikni na zemljevid za povečanje in premikanje po zemljevidu



V torek je bil start kronometra prve (slabše uvrščene) polovice kolsearjev na vrh smučišča Kromplatz ob 10. uri. Imeli smo dovolj časa, da smo se najprej odpeljali z gondolo do vrha in si ogledali ciljno prizorišče in najbolj strm del vzpona.

cilj kronometra

cesta pred ciljem

Počasi smo prišli do srednje gondolske postaje, kjer je cesta malce bolj položna. Tu smo pričakali prve profesionalne kolesarje, ki so švignili mimo nas in dvigovali prah na makadamski cesti.

makadamska cesta pred najbolj strmim delom pred ciljem

Kmalu po prvih tekmovalcih smo se z gondolo odpeljali nazaj v dolino in se preobleki v športna oblačila. Dva v kolesarsko, dva pa pohodniško opremo. S kolegom sva zajahala kolo in se odpeljala proti vrhu smučišča. Pot je bila strma, na začetku asfaltna, potem pa je sledil kolovoz po smučišču in gozdu pod srednjo gondolsko postajo.

pri domačiji Niederegger, kjer smo se včasih sredi smučarskega dneva
okrepčali z odlično lazanjo in pivom...

po smučišču

Ravno v času najinega prihoda na cesto nad srednjo gondolsko postajo je bila na kronometru pavza. Namreč, na ciljnem prostoru ni bilo dovolj prostora za vse tekmovalce s spremljevalnimi motoristi in 'carabinerji'... Zato so pred zadnjimi oziroma najboljšimi kolesarji naredili premor, da so se lahko iz vrha vrnili v dolino vsi odvečni motoristi. Sedaj je bila priložnost, da sva se lahko odpeljala po cesti do cilja etape kronometra. Seveda je bilo na ozki cesti pravi kaos motoristov, amaterskih kolesarjev in pohodnikov, vendar se je nama uspelo prebiti skoraj do cilja....

polna cesta

dlje naju niso spustili

S prijatelji smo se našli na vrhu smučišča in se odpravili na zasluženo pivo in malico. Pred prihodom  kolesarjev smo se spustili na najbolj strm del ceste in najboljše huronsko spodbujali k boljšemu rezultatu.

 





























Kralj Kronplatza 2010 je postal  Stefano Garzelli.





Zemljevid poti:




Vse ostalo lahko povedo slike....



Še video zapis najboljših tekmovalcev: