petek, 14. maj 2010

Okoli Raduhe

presented by www.track-n-share.com



site has been discontinued



Mozirje-Ljubija-Štajerska Kramarica-Kramarica-Bistra-Sp. Sleme-Koča na Grohatu-Podolševa-Solčava-Ljubno-Mozirje


Lepa krožna tura med dolino Savinje in dolino Bistre na Koroškem. Iz Mozirja se počasi vzpenjamo po dolili reke Ljubije in reke Štajerske Kramarice. Na vrhu prevala Kramarica (1154 m) se počasi spustimo na Koroško stran pogorja Smrekovca. Spustimo se mimo domačije Pudgarsko ob Vrtačniokovem potoku do sotočja z reko Bistro. Tu se počasi vzpenjamo po krasni dolini Bistre.


Zanimiva primerjava ceste pred turistično kmetijo Plaznik v letu 2002 in 2010:














Cesta se vije pod impresivnimi stenami Kozje Peči (1314 m) do prevala Sp. Sleme (1254 m). Od tu se povzpnemo mimo kmetije Bukovnik (1327 m), ki je najvišja ležeča kmetija v Sloveniji in naprej do koče v Grohotu pod Raduho (1470 m). Dežne zavese iz zahoda se segle ravno do kmetije Bukovnik, kjer sva se okrepčala s tekočino po okusu hmelja iz bližnje pivovarne... Sledil je še spust do Podolševe in naprej do Solčave.
Malce se vleče asfalt iz Solčave do Mozirja, vendar je krasna narava v Zgornji Savinjski dolini poskrbela, da sva bila hitro na izhodišču ture v Mozirju.
V slabih petih urah se je nabralo 84 km in dobrih 1700 višinskih metrov.

Se že veselim na ponovitve oz. podaljšanje ture po Solčavski panoramski cesti do Matkovega kota ali pa vrnitev do Kramarice preko prelaza Bela Peč na planini Vodol v pogorju Smrekovca...



Profil: